1. ממש את זכותך להיוועצות בעו"ד
התייעצו עם עורך דין ואל תגיבו לחשדות עד שלא התייעצתם - בכל שלב בחקירה, ודאי בתחילתה, יש לכם זכות יסודית להיוועץ עם סנגור באופן טלפוני דיסקרטי לפני שתתחילו בחקירה ותגיבו לחשדות.
זוהי הצומת הקריטית ביותר בחקירה וההבדל בין מסירת גרסה ללא קבלת יעוץ לגרסה שתימסר לאחר היעוץ יכול להיות הבדל דרמטי שמתבטא בהגשת כתב אישום וחודשי מאסר ארוכים לעומת סגירת התיק.
אז איך ועם מי נתייעץ אתם שואלים?
בחקירת מצ"ח יש לכם שתי אפשרויות זמינות ונוחות:
האחת היא לעדכן בן משפחה שאתם בחקירה ולבקש ממנו לשכור עבורכם עורך דין הבקיא בהליכים הפליליים בצבא (למשל עבדכם הנאמן),
והשניה היא לשוחח חינם אין כסף עם סנגור צבאי מטעם הצבא.
שתי האפשרויות טובות ונוחות ובשני המקרים החוקר לא יוכל להמשיך או להתחיל בחקירה כל עוד לא מימשתם את זכותכם ליעוץ סנגור.
2. דרוש לראות בעיניים כל ראיה שטוענים שיש נגדך
אל תאמינו לחוקרים אלא רק למה שרואות עיניכם - לחוקרי מצ"ח יש הרגל ותיק לנצל את העובדה שהנחקר שמולם הוא חייל צעיר ובדרך כלל ללא ניסיון בחקירות ולשקר לו במצח נחושה לאורך כל החקירה, בעיקר על מנת לגרום לו להרגיש שגורלו נחרץ והראיות סוגרות עליו ובכך לשכנע אותו להודות. למרבה הצער השקרים הללו מותרים וחוקיים ומכונים "תרגיל חקירה לגיטמי" - מותר לחוקר להגיד לך שחבר שלך "פתח" עליך, או שדגימת השתן שמסרת נמצאה "מלוכלכת". מותר לו גם להגיד לך שיש לו קלסר מלא ראיות וצילומים שלך למרות שזה שקר גס ואין לו כלום. מה שאסור בתכלית האיסור הוא להציג מסמך או ראיה בדויים.
משכך הכלל הוא ברור - אל תאמין למה שאומר החוקר בעל פה ובקש לראות בעיניך כל דבר שטוענים שקיים נגדך.
כל עוד לא הציגו לך משהו נקודת המוצא היא שאין בידיהם כלום, ואם בכל זאת מוצג לך הדבר לפחות תוכל להתמודד איתו אחרי שראית בעיניך במה בדיוק מדובר ומה ההקשר.
יש לכם עדות של חבר שלי? בבקשה תציגו לי שאוכל להגיב.
יש לכם צילומים? אשמח לראות כדי להתייחס.
ממילא החוקרים חייבים להראות לכם כל דבר שקיים נגדכם, לכן אין שום סיבה להגיב לאמירות שנאמרות בעל פה מבלי לראות את הראיה שעליה הם מסתמכים.
3. קרא היטב כל מסמך לפני חתימה עליו
קראו כל מסמך ועמוד שאתם מתבקשים לחתום עליו במהלך החקירה ובסיומה, ודאגו שכל הטענות והגרסה שלכם יירשמו בבירור ובדיוק.
אם משהו לא נאמר כפי שאמרתם אותו, דרשו לתקן ולנסח אותו כלשונכם. זכרו כי לכל מילה בגרסה שלכם יש לפעמים חשיבות, לכן הקפידו שכל טענותיכם ייכתבו כלשונן כראוי, וחיתמו רק על מה שאתם מאשרים באמת.
זכותכם אף לדרוש לכתוב בכתב ידכם את הגרסה שלכם, וכן זכותכם להוסיף סייגים והערות לכל מסמך שעליו אתם חותמים.
4. היה רגוע ושחק לפי כללי המשחק
האווירה בחדר החקירות יכולה להיות מלחיצה ולא נעימה, ומי שנתקל בסיטואציה הזו לראשונה יכול להגיע למצבי דחק קשים ואף להישבר ולסבך את עצמו. חשוב מאוד לשמור על קור רוח ולזכור - לא משנה אם יש חוקר אחד או מספר חוקרים, לא משנה אם מאיימים עליך, צועקים עליך, מפחידים אותך וגורמים לך להרגיש הכי קטן ומסובך בעולם - אלו הם כללי המשחק וגם אתה יכול לשחק אותו.
התפקיד של החוקרים הוא לגרום לך להרגיש לא בנוח כדי שתסבך את עצמך, אבל כל עוד אתה דבק בייעוץ המשפטי שקיבלת ועומד על זכויותיך אין שום סיבה שהם "ינצחו" במשחק הזה.
לכן שמור על אווירה נינוחה ומכבדת אך מנגד גם אסרטיבית וברורה, ואל תתרגש כלל ממה שאומרים החוקרים כי אין לכך כל חשיבות, אלא רק לראיות של ממש שאותן יש להציג בפניך.
כל מה שחשוב הוא מה שאתה תעשה ואיך אתה תנהג בזמן החקירה ולא החוקרים, וברגע שאתה מתייעץ עם עו"ד ומכיר את כללי המשחק אין לך שום סיבה לחשוש.
5. דע את זכויותיך ועמוד עליהן
ידע הוא כוח, והדרך להתגבר על פערי הכוחות מול החוקרים בחקירה היא שימוש בידע הזה. דע את זכויותיך היטב ועשה בהן שימוש מושכל - בראש ובראשונה הזכות ליעוץ משפטי עם סנגור כפי שפורט לעיל.
זכור שאתה יכול להתייעץ עם סנגורך כמה פעמים במהלך החקירה ולא רק פעם אחת, כך למשל בכל מקרה שבו מוצג לך חשד חדש, ראיה חדשה או כאשר אתה מתבקש לחתום על מסמך - אתה זכאי לבקש לשוחח איתו שוב גם אם כבר התייעצת.
מעבר לכך, זכותך לשמור על זכות השתיקה ולהימנע מהפללה עצמית. השתיקה חשובה שבעתיים אם החקירה נמשכת מבלי שנתנו לך להיוועץ בעורך דינך - שמור על השתיקה והבהר שאתה מעוניין לשתף פעולה אך רק לאחר קבלת יעוץ משפטי.
החוקרים בדרך כלל ינסו "לייעץ" לך שלא לשמור על שתיקה בטענה שזה רק יפגע בך, אך כל עוד לא שוחחת עם עו"ד מוטב לנהוג כך.
לאחר שתשוחח עם עורך דין תוכל לדעת מתי נכון להשתמש בזכות השתיקה במהלך החקירה ומתי לא, זאת מכיוון שלעיתים השתיקה תפגע בך ותחזק את הראיות הקיימות אם אלו אכן קיימות, ולכן ההחלטה אימתי לשתוק משתנה ממקרה למקרה ותלויה ביעוץ משפטי פרטני.
כמו כן אתה זכאי לזכויות בסיסיות כמו כל אדם וכל נחקר - זכותך לקבל אוכל ושתיה, זכותך לנוח ולישון באופן סביר וזכותך לבקש שלא להיחקר אם אינך חש בטוב.
כמו כן זכותך להודיע לאדם קרוב על דבר מעצרך או עיכובך לחקירה, וכאמור זכותך לבקש מקרוביך לשכור עבורך עורך דין ולא להתקדם בחקירה עד ששוחחת איתו.
6. אוזניים לכותל
בהיותך בבסיס החקירה, בדרך אליו או ממנו, בחדרי ההמתנה ובמעצר - צא תמיד מתוך נקודת הנחה לפיה כל מה שתאמר לאחרים מוקלט וישמש נגדך, ולכן הישמר בדבריך והיה זהיר.
לעולם אל תשוחח על התייחסותך לחשדות עם מי שאינו עורך דינך. לפיכך מומלץ להתנהג החל מרגע ההגעה לחקירה כאילו שאתה בבית "האח הגדול" - הכל מוקלט והכל נרשם חוץ מהשיחות שלך עם האדם היחידי שיכול לעזור לך - הסנגור שלך.
ואל חשש, השיחות עימו לעולם לא יואזנו או יוקלטו מכיוון שמדובר בעבירה חמורה על החוק והפרה של החיסיון הקדוש בין עו"ד ללקוח.
7. רק התשובות חשובות ולא השאלות
הקפד תמיד לנסח את תשובותיך ולדייק בהן מכיוון שהן כל מה שחשוב בחקירה.
כל מה שאומרים החוקרים נרשם כשאלות ואין להן כל ערך, רק התשובות שלך ישמשו בבוא היום כדי לקבל הכרעה בעניינך, כמובן בצירוף ראיות אחרות וחומרי החקירה שיש בתיק.
זכור שמבחינתך החוקרים יכולים להטיח האשמות, להעלות השערות או לעמוד על הראש - רק מה שאתה אומר נחשב.
8. החוקר הוא לא חבר
ישנם חוקרים שינסו לשחק את תפקיד "השוטר הטוב" ולגרום לך להרגיש נינוח בחקירה. זה אמנם נחמד ומלחיץ פחות, אך אל תטעה לרגע לחשוב שהחוקר הוא חבר שלך או רוצה בטובתך.
זוהי טקטיקה מוכרת לנסות לשכנע אותך להרגיש בנוח מידי ולפתוח בפניו את ליבך, וכך גם להודות בביצוע עבירות כי החוקר כל כך נחמד ויכול להיות שהוא בכלל לא יעביר את זה הלאה.
כמובן שהחוקר לא נחמד ולא באמת רוצה בטובתך, ולכן היזהר מנפילה למלכודת הזו, וזכור תמיד שאף אחד מהחוקרים אינו חברך לא משנה עד כמה הוא נחמד.
מעבר לכך, אין גם שיחות מחוץ לפרוטוקול, וכל מה שתגיד לחוקר בחקירה, במסדרון או בדרך לשירותים - יירשם, יתועד, וישמש נגדך.
9. החוקר אינו שופט והחקירה היא לא משפט
חוקרים רבים גורמים לנחקר להרגיש שכל גורלו מצוי בכף ידם, וכי הם יכולים להחליט מה יקרה או לא יקרה איתו.
זוהי טעות חמורה - החוקר אינו שופט והחקירה אינה משפט. כל תפקידו של החוקר הוא לשאול שאלות ולהביא את מכלול הראיות בפני הגורם המקצועי מעליו שזו התביעה.
התביעה מחליטה אם הראיות מספיקות כדי להביאן בפני בית המשפט והוא הגורם היחידי שיכול להחליט אם אתה אשם ומה יהיה עונשך.
ההליך הזה לוקח זמן ואינו תלוי בחוקרים, כך שכל ניסיון מצידם לגורם לך להרגיש שהם יכולים לעזור לך לקבל עונש מקל הוא ניסיון שקרי ואל לך ליפול בו.
10. כשיש ספק – אין ספק
ככלל היוועץ בעורך דין בכל שאלה שיש לך במהלך החקירה, לפניה או אחריה.
ואם יש ספק קל שבקלים לגבי שאלה מסוימת, מסמך מסוים או תשובה כלשהי - תמיד תבקש להתייעץ כי אין עוד אדם שיכול לסייע לך במהלך החקירה פרט לסנגור.
ולכן, אם יש ספק - אין ספק, ויש להתייעץ ליתר בטחון.
ועצה אחרונה, אך החשובה מכולן - השתדלו להתקשר אליי עוד כשהנורות האדומות מתחילות להילדק ויש חשש שתזומנו לחקירה, כי תמיד טוב להיערך מראש :)