בחודש שעבר דווח על החלטה תקדימית של בית המשפט המחוזי בחיפה, שהחליט לא להרשיע נאשם שהואשם בגידול 21 שתילי קנאביס במשקל כולל של 3.6 קילוגרם וגרמה לתחושה כאילו התבצע שינוי נחרץ במדיניות מערכת המשפט.
במהלך ערעור שהוגש ע"י התביעה בעניינו של הנאשם, החליטו שלושת השופטים לדחות את ערעור התביעה ואישרו בהחלטתם את החלטת בית משפט השלום מלפני מספר חודשים שלא להרשיע את הנאשם.
מה זה בעצם "לא להרשיע"?
"אי הרשעה" היא אינה זיכוי וגם לא ביטול של ההליך – זהו מנגנון מיוחד הקבוע בחוק ומאפשר לבית המשפט במקרים חריגים לקבוע שאדם אמנם ביצעעבירה פלילית, אבל להימנע מהרשעתו באופן שהרישום הפלילי שלו יהיה מוגבל (לא מבוטל), ויעבור רק לגורמים מסוימים כמו רשויות ציבוריות, מוסדות בטחוניים וכו'.
במקרה הספציפי הזה, מבחינת עונש, הנאשם לא יצא פטור, ומלבד מאסר על תנאי הוא קיבל גם עונש של 180 שעות עבודה לתועלת הציבור וקנס בסך 11,000 ש"ח. החלק החשוב בפסק הדין הוא שהקביעה על אי הרשעה לא אומרת שהמעשה אינו פלילי ולא מעידה על כך שבית המשפט רואה בעין יפה גידול קנאביס לשימוש עצמי או מתיר לציבור לנהוג באופן דומה.
נכון לכעת, גידול קנאביס היה ונשאר עבירה מסוג "פשע חמור על פי פקודת הסמים המסוכנים", שעונשה עד 20 שנות מאסר. מלבד זאת, אין גם כל הבחנה בחוק בין גידול לצריכה עצמית ובין גידול למטרות סחר והפצה (להבדיל מהחזקה לצריכה עצמית ושלא לצריכה עצמית לגביהן יש הבחנה ברורה בחוק).
משמעות פסק הדין היא שבנסיבות המקרה הספציפיות והחריגות, בית המשפט מסכים שהנזק שייגרם לנאשם הספציפי הזה יהיה גדול יותר מהתועלת שתצמח לאינטרס הציבורי אם הוא יורשע כפי שמחייב הכלל, ולכן הוא נמנע מהרשעתו באופן חריג. יחד עם זאת, קובע בית המשפט כי הנאשם אכן ביצע עבירה חמורה.
אין חדש תחת השמש
בהחלטתו, בית המשפט גם נתן משקל גדול לכך שהנאשם "השתקם" ועבר טיפול גמילה מקנאביס (כן כן), ולכך שהוא צפוי לאבד את עבודתו כמלגזן בנמל חיפה אם יורשע, ומאידך אם לא יורשע יש סיכוי סביר שועד העובדים שלו יצליח להשאיר אותו בתפקיד (אך לא בהכרח).
בשורה התחתונה – למרבה הצער אין בשורה חדשה או משמעותית בהחלטה הזו. בית המשפט עדיין מתייחס לעבירה של גידול קנאביס כעבירה חמורה וקובע שככלל יש להרשיע בפלילים את המגדלים.
על מנת להשתמש במנגנון החריג של אי הרשעה גם במקרים דומים בעתיד, בית המשפט יחפש להיתלות בנסיבות מיוחדות כמו הליכי "גמילה" ושיקום של נאשמים בגידול קנאביס, ועדיין אינו מוכן לקבוע סטנרדט לפיו אדם בוגר ונורמטיבי יכול לבחור לגדל קנאביס בכמות סבירה לשימושו העצמי.
מעבר לכך, בגזר הדין בית המשפט ממשיך את דרכם של בתי המשפט בכל הארץ ומשתמש בטרמינולוגיה שגויה המתייחסת לגידול קנאביס בעציצים כאל "מעבדה משוכללת עם ציוד רב".
מן הצד השני, זו בכל זאת החלטה חריגה ונדירה במחוזותינו – וגם תקדימית במובן הזה שמדובר בבית משפט מחוזי ולא השלום – וכמובן שהיא עדיפה על שלל ההחלטות השגרתיות בנושא המרשיעות מגדלי קנאביס רבים. עם זאת, הדרך לאי הפללה עוד ארוכה, וכרגע נראה שהיא תגיע מבית המחוקקים בטרם שתגיע מבתי המשפט.
* המאמר פורסם לראשונה במגזין קנאביס בתאריך 24.12.15.