כלא, מעצר, מחבוש- מרבית האנשים לא נתקלים במילים אלו בחיי היום יום עד שהם עולים על מדים ומגיעים לצה"ל ופתאום להיות אסיר לא נראה כמו סיוט כל כך רחוק מהמציאות...
מערך הכליאה בצה"ל כולל שני בסיסי כליאה (בס"כ) עיקריים במרכז הארץ ובצפונה (כלא 4 וכלא 6 בשמותיהם השגורים), ועוד מתקני מעצר רבים ברחבי הצבא.
יש הבדל משמעותי בין שלושה סוגי כליאות עיקריים:
1. חבושים – הנדונים למאסר במסגרת הליך משמעתי.
2. עצורים לפני משפט (על"מ) – אשר הוגש נגדם כתב אישום בבית דין צבאי והם שוהים במעצר עד לתום ההליכים המשפטיים או לצרכי חקירת מצ"ח (ישהו בכלא 4 בלבד).
3. אסירים – שנדונו לעונש מאסר בפועל בגזר דין של בית דין צבאי.
לכל אחד מסוגי הכלואים הנ"ל יש זכויות, מגבלות ותנאים החלים עליו ומבדילים אותו מסוגי כלואים אחרים.
חייל שנקלט בכלא הצבאי מפקיד את כל חפציו ובמהלך 24 השעות הראשונות עובר הליך מיונים הכולל בדיקות רפואיות, ראיון ת"ש, וועדת מיונים בהשתתפות קב"ן, כל זאת על מנת לשבצו בפלוגה המתאימה בהתאם לנתוניו.
בתוך הכלא מותר לכל כלוא להחזיק חפצים אישיים שונים שאינם פוגעים בסדר והמשמעת כמו חומרי קריאה, מסמכים, ספרים וכלי כתיבה, מוצרי היגיינה, מצעים ובגדים.
ההשכמה היומית בשעה 5:30 (☹) וסדר היום כולל מסדרים וספירות, פעילויות חינוך ויציאה לעבודה בתוך או מחוץ לבסיס הכליאה בהתאם להתנהגותו של הכלוא. בשעות הערב יש זמן חופשי למנוחה, טלפונים וצפייה בטלוויזיה (אין נטפליקס לצערכם).
כל חייל חובה זכאי לקבל ביקור משפחתי בכלא לאחר שריצה 7 ימי כליאה לפחות, כלומר מהיום השמיני לכליאתו (חייל מילואים וחייל נשוי זכאים לביקור ראשון כבר לאחר 48 שעות).
לאחר הביקור הראשון ניתן לבקר את הכלוא אחת לשבועיים ביום הביקורים הקבוע. הביקור מוגבל לארבעה מבקרים בו זמנית (לא כולל ילדים מתחת לגיל 16) ונמשך כחצי שעה. המבקרים רשאים להביא לחייל משקאות ומזון באריזות סגורות לזמן הביקור בלבד ולא ניתן להעביר לו חפצים או מזון במהלכו אלא באמצעות סגל הכלא.
לעניין חופשות – רק כלוא שנשפט ונגזר דינו (לא על"מ) רשאי לצאת לחופשה בכפוף להתנהגות טובה וחיובית ולאחר שריצה לפחות שליש מעונשו.
בבסיס הכליאה יש קנטינה (שק"ם) בה ניתן לרכוש חטיפים ושתיה, כרטיסי חיוג וסיגריות. כל כלוא מקבל תקציב של 5 ₪ ליום לצורך השימוש בקנטינה, ואין אפשרות להפקיד לכלוא תקציב נוסף מעבר לכך.
כל אסיר (להבדיל מחבוש או על"מ) זכאי להפחתת עונשו בכפוף להתנהגות טובה – מי שנדון לעונש מאסר של עד 100 ימים זכאי להפחתה של יום אחד על כל עשרה ימים (10%), ואילו מי שנדון לעונש מאסר של 100 ימים ועד חצי שנה זכאי להפחתה של עד שליש מעונשו, והכל בכפוף להתנהגותו כאמור ולהחלטת הגורמים המוסמכים.
השהיה בכלא הצבאית היא בוודאי חוויה לא נעימה ולחיילים רבים מהווה העונש טראומה של ממש מאחר שמדובר באנשים שכל נושא הכליאה והמעצר זר להם לחלוטין. עם זאת, חשוב לזכור שבסיס הכליאה הצבאי הוא עדיין לא בית הסוהר של "העולם האמיתי" ולמרות הקשיחות והמשמעת הנוקשה מדובר בסופו של דבר בבסיס צה"לי, וניתן בהחלט לעבור את השהייה בו בשלום אם יודעים את המידע הדרוש ועומדים על זכויות האסיר.
אז שלא נדע מכליאות ומעצרים, ובכל שאלה בנושא אל תהססו לפנות.