התנהגות חיילים ברשתות חברתיות

דמיינו לכם מצב כזה – 10,000 חיילי צה"ל מתאספים מחוץ לבסיס הקריה ומניפים שלטים וכרזות הקוראות לראש אכ"א להתפטר מתפקידו.
מרבית האנשים יסכימו שמצב כזה דומה במהותו למרד בשורות הצבא ושדרך הפעולה המתבקשת היא לפזר את ההפגנה ולנקוט בהליכים מחמירים כנגד כל המשתתפים בה.

אך מה קורה כאשר ההפגנה מתקיימת בעולם הוירטואלי של הרשתות החברתיות?
איך אפשר לאכוף את האיסור להתארגן ולמחות בכאוס המוכר שמאפיין את הרשת ואת מהירות התגובה, השיתוף וזרימת המידע שבה?

עם הקושי הזה בדיוק נאלצו להתמודד בצה"ל מספר פעמים במהלך השנים האחרונות ככל שגבר השימוש ברשתות החברתיות. ובדיוק כמו שהעידן הזה הביא לשינוי בכל תחומי החיים כמו פוליטיקה, תרבות וצרכנות, כך הוא גם חדר באגרסיביות לשירות הצבאי והוסיף כאבי ראש ואתגרים רבים לקברניטי המערכת הצבאית. פתאום חיילים יכולים להתאגד, לשתף, למחות, לתמוך ולהביע קשת רחבה של דעות מתוך קצות אצבעותיהם ומבלי לזוז מעמדת השמירה.

דוגמא אחת מתבקשת הנוגעת גם לעבדכם הנאמן התרחשה לפני למעלה משלוש שנים עם התפרצותה של "מחאת הזקנים" המפורסמת, במסגרתה עשרות אלפי חיילים מחו באופן גלוי או נסתר כנגד הניסיון לצמצם את ההיתר לגדל זקן במהלך השירות הצבאי, כאשר הכל נעשה באמצעות הרשת החברתית.
מחאה זו יצאה מגבולות המימד הוירטואלי והגיעה עד לפתחו של ביהמ"ש העליון, שאף מצא לנכון לקבל אותה באופן חלקי (ובעזרתי האדיבה)

בצה"ל הבינו כבר מזמן את גודל ומורכבות הבעיה, ולכן לאחרונה החליטו להתמודד עם הקושי הזה באמצעות פקודה חדשה שמנסה לעשות סדר ביחס למגבלות המותר והאסור על חיילי צה"ל בפעילותם ברשת החברתית, ונדמה שעיקר כובד המשקל ניתן לסוגיות הקשורות להבעת דעה פוליטית אקטיבית, לייק או שיתוף של דעה שכזו, ומנגד איסור על חדירת המרחב הוירוטאלי לתוככי בסיסי צה"ל בדרך של פרסום או שיתוף של מיקום ותמונות מתוך הבסיס.

https://www.idf.il/%D7%90%D7%AA%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%90%D7%92%D7%A3-%D7%9B%D7%95%D7%97-%D7%94%D7%90%D7%93%D7%9D/%D7%A4%D7%A7%D7%95%D7%93%D7%AA-%D7%94%D7%A8%D7%A9%D7%AA%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%97%D7%91%D7%A8%D7%AA%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%97%D7%93%D7%A9%D7%94/

מה מותר ואסור לחיילים לעשות ברשתות החברתיות

גם עם הכללים החדשים נראה שהמערכת מנסה עדיין ללמוד כיצד לתמרן בין כללי המשחק החדשים לצורך שמירה על הנייטרליות והמשמעת בשורות הצבא, ופעמים רבות מפקדים טועים בפרשנותם את המצב ונוקטים צעדים קשים נגד חיילים בגין פעילותם ברשתות החברתיות, פעמים רבות ללא סמכות חוקית או ללא הצדקה.

אז בכל מקרה שבו אתם מתלבטים כיצד לנהוג ברשתות החברתיות בהיותכם חיילי צה"ל עצרו לרגע וחשבו האם הפעילות שחשבתם לבצע ברשת הייתה נחשבת תקינה "בעולם האמיתי", ואם יש ספק אז כמובן שמומלץ לפנות ולהתייעץ לפני שלוחצים על הEnter.

ישנה חשיבות עצומה לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין מנוסה בהקדם האפשרי על מנת לטפל בכל בעיה משפטית על הצד הטוב ביותר

מספר לא תקין
מייל לא תקין
תודה, פנייתך התקבלה.
אצור איתך קשר בהקדם האפשרי.